четвер, 24 жовтня 2019 р.

ВЧИТЕЛІ ІСТОРІЇ ПОДОРОЖУЮТЬ

19 жовтня 2019 року вчителі історії Куп"янського району - Дубовецький О.Г (Кругляківська ЗОШ І-ІІІ ст), Шляхов  В.О (Лісностінківськй ліцей), Зеленюк А.В (Осинівська гімназія), Дяченко М.О (Нечволодівський НВК) здійснили подорож до Умані (Черкаська область), де відвідали Національний дендрологічний парк "Софіївка"

Національний дендрологічний парк "Софіївка" в Умані без перебільшення є справжнім шедевром світового садово-паркового мистецтва. Парк широковідомий як в Україні, так і за її межами.
"Софіївка" була створена в кінці XVIII століття власником міста Умані, польським магнатом графом Станіславом Потоцьким. Граф був одружений з константинопольською куртизанкою грецького походження Софією, яку сучасники характеризували як жінку виняткової краси та чарівності. Граф Потоцький любив балувати красуню-дружину і в якийсь момент вирішив зробити їй романтичний подарунок на іменини. Так в Умані з'явився казкової краси дендрологічний парк, який був названий на честь дружини графа.

За задумом творця парку, він є наочною ілюстрацією до окремих частин легендарних поем Гомера "Іліада" й "Одіссея": тут можна зустріти й грот Каліпсо, і павільйон Флори, статуї Гермеса та Евріпіда, гроти Сцилли й Венери, терасу Муз і навіть річку підземного царства Стікс. Усі ці компоненти настільки продумано, майстерно зроблено і пов'язано між собою, що загалом зливається в єдину симфонію краси.
Мабуть, найвідомішою визначною пам'яткою парку є фонтан "Змія". 18-метровий стовп води, який злітає вгору з пащі кам'яної рептилії, утворюється без використання помп, лише внаслідок тиску, що створюється різницею в рівнях води у двох озерах.









Немає коментарів:

Дописати коментар